Home » Dua lokasi dikenal pasti bagi pelaksanaan PPR di Putatan – Shahelmey
Berita Tempatan Politik

Dua lokasi dikenal pasti bagi pelaksanaan PPR di Putatan – Shahelmey

Timbalan Ketua Menteri Datuk Ir Shahelmey Yahya menghadiri Majlis Angkat Sumpah dan Penyerahan Watikah Pelantikan Ahli Majlis Daerah Putatan bagi tahun 2023-2025. Hadir sama, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Isnin Aliasnih.

Kota Kinabalu: Dua lokasi di Putatan dikenal pasti bagi pelaksanaan pembinaan Projek Perumahan Rakyat (PPR).

Timbalan Ketua Menteri Datuk Ir Shahelmey Yahya berkata, dua lokasi itu adalah di Kampung Potuki dan Kampung Pasir Putih.

Katanya, keperluan untuk menyediakan PPR di kawasan berkenaan amat tinggi dengan majoriti penduduk adalah dalam kelompok B40 dan golongan menengah.

“Seperti yang diketahui, di kawasan Putatan, hartanah teres dua tingkat berharga melebihi RM500,000 malah apartment bertingkat tiga bilik juga mencecah RM400,000 keatas.  

“Pendapatan individu tidak bertambah secara ratio yang sama dengan kenaikan harga rumah, oleh itu penting untuk memastikan persiapan awal kerana harga tanah akan sentiasa meningkat dari tahun ke setahun,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Angkat Sumpah dan Penyerahan Watikah Ahli-Ahli Majlis Daerah Putatan di sini pada bersamaan dengan hari khamis.

Shahelmey yang juga Ahli Parlimen Putatan berkata, perkara itu juga akan menjadi punca kepada kemiskinan bandar dengan kos pengangkutan, sara hidup, kadar sewa atau harga rumah yang tinggi.

“Sekiranya perancangan tidak diambil bagi menangani masalah tersebut, dalam tempoh 10 hingga 15 tahun isu miskin bandar akan timbul di Putatan,” katanya.

Hadir sama, Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Isnin Aliasnih, Setiausaha Tetap KKTP, Datuk Jamili Nais, Pegawai Daerah Putatan, Mokhtar Hussin dan Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Putatan, Ahmad Helmy Mohd Taib.

— EDITOR

About the author

JABT

Add Comment

Click here to post a comment