Home » Hampir 7,000 pegawai, pakar perubatan KKM letak jawatan sejak 2018
Berita Am Berita Dalam Negara

Hampir 7,000 pegawai, pakar perubatan KKM letak jawatan sejak 2018

KUALA LUMPUR: Seramai 6,036 pegawai perubatan dan 890 pakar perubatan Kementerian Kesihatan (KKM) telah meletak jawatan dari tahun 2018 hingga 2022.

Timbalan Menteri Kesihatan Senator Lukanisman Awang Sauni berkata dalam tempoh sama juga seramai 1,651 pegawai farmasi KKM telah meletakkan jawatan.

Beliau berkata antara alasan peletakan jawatan itu ialah untuk berkhidmat dalam sektor swasta dan badan berkanun, atas sebab peribadi, menerima tawaran menjadi pensyarah institusi pengajian awam dan swasta, melanjutkan pelajaran, masalah kesihatan, berhijrah ke luar negara serta membuka klinik atau farmasi sendiri.

“KKM turut ambil maklum isu berbangkit peletakan jawatan ini disebabkan suasana atau persekitaran kerja di kementerian.

“Saya lihat isu ini adalah universal, kita tidak dapat halang mereka berhijrah untuk pendapatan yang lebih baik dan persekitaran kerja yang lebih kondusif,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Ir Md Nasir Hashim yang mahu kementerian menyatakan apakah punca doktor dan ahli farmasi mengambil keputusan berhenti daripada perkhidmatan di hospital kerajaan dalam sesi pertanyaan bagi jawab lisan di Dewan Negara hari ini.

Lukanisman pada masa sama mengakui terdapat juga pegawai yang menyatakan alasan peletakan jawatan mereka kerana merasakan diri dibuli ketika bertugas selain tekanan tugas yang berat sehingga merasakan KKM tidak mampu menjaga kebajikan pekerja.

“Bagaimanapun untuk kes-kes seperti ini, kita sedia membantu mereka dan beri peluang untuk bertugas.

“KKM juga sedang mencari solusi berkaitan insiden buli sehingga membawa kepada peletakan jawatan.

“Bbuat masa ini kita sudah ada sistem iaitu pegawai boleh memanjangkan aduan mereka sekiranya terdapat masalah atau isu dalam fasiliti KKM,” katanya.

— BERNAMA

About the author

Editor SBN

Add Comment

Click here to post a comment