Home » Sabah perlu satu lagi lapangan terbang antarabangsa- Jeffrey
Berita Tempatan Politik

Sabah perlu satu lagi lapangan terbang antarabangsa- Jeffrey

Dr Jeffrey, yang juga Ahli Parlimen Keningau, berkata demikian dalam perbahasan bajet peringkat Kementerian di Dewan Rakyat pada Rabu.

Kuala Lumpur: Terdapat keperluan untuk mewujudkan satu lagi lapangan terbang antarabangsa di Sabah selain Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) yang kini merupakan lapangan terbang kedua paling sibuk di Malaysia.


Ketika membuat gesaan itu, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata lapangan terbang antarabangsa kedua diperlukan untuk menampung jumlah ketibaan pelancong antarabangsa yang tinggi ke Sabah melalui KKIA.


“Saya juga ingin bertanya, apakah rancangan strategik Kementerian Pengangkutan untuk menambah baik dan menaik taraf lapangan terbang Sandakan dan Tawau kepada lapangan terbang antarabangsa?” katanya.


Dr Jeffrey, yang juga Ahli Parlimen Keningau, berkata demikian dalam perbahasan bajet peringkat Kementerian di Dewan Rakyat pada Rabu.


Terdahulu, Dr Jeffrey yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan meminta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengadakan pameran pelaburan dan promosi perdagangan secara besar-besaran di Kota Kinabalu. Dr Jeffrey memaklumkan Sabah kini menerima banyak cadangan pelaburan dari China, Korea Selatan, Taiwan dan Jepun.


“Promosi pelaburan dibuat supaya bakal pelabur dapat melihat situasi pelaburan di Sabah secara ‘secara langsung’ bagi membantu mereka membuat keputusan pelaburan,” katanya.

— EDITOR

About the author

Elle AB

Add Comment

Click here to post a comment