Home » INSKEN buka kampus di Sabah bantu bangunkan lebih ramai usahawan
Berita Tempatan

INSKEN buka kampus di Sabah bantu bangunkan lebih ramai usahawan

KOTA KINABALU: Pengwujudan Institut Keusahawanan Negara Berhad (INSKEN) Cawangan Sabah selaras dengan hasrat kerajaan untuk membangunkan lebih ramai usahawan di negeri ini, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick.

Sehubungan itu, beliau berharap usahawan-usahawan dan bakal usahawan di Sabah memanfaatkan kemudahan, fasiliti dan menyertai pelbagai program yang dilaksanakan oleh INSKEN.

“Pengwujudan Kampus INSKEN ini juga akan memudahkan lagi usahawan-usahawan di negeri ini mendapatkan maklumat dan latihan yang disediakan.

“Kita merasa amat bertuah kerana INSKEN memilih Sabah untuk mewujudkan cawangan pertama di seluruh Malaysia. Ini bertepatan dengan usaha kita untuk membangunkan lebih ramai usahawan di negeri ini,” katanya ketika berucap merasmikan Kampus INSKEN Sabah di Wisma IDS, di sini, kelmarin.

Ewon berkata, INSKEN berperanan penting dalam memperkasa usahawan melalui program latihan dan bimbingan. 

“Tiada usahawan di Sabah yang ketinggalan disebabkan faktor geografi kerana INSKEN akan sentiasa turun padang membantu usahawan di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak),” katanya.

Katanya lagi, INSKEN menyediakan pelbagai program bimbingan untuk usahawan, antaranya Program INSKEN Bumiputera Business Coaching (IBBC), INSKEN Start-Up Coaching, Program Bimbingan Pembangunan Produk dan Program Bimbingan Keuntungan Menu.

“Sepanjang tahun 2022, INSKEN berjaya melatih  seramai 21,385 usahawan di seluruh negara sekaligus melepasi sasaran iaitu seramai 13,390 usahawan. 

“Saya berharap usahawan-usahwan dan bakal-bakal usahawan di Sabah merebut peluang mengikuti program latihan yang disediakan oleh INSKEN untuk memantapkan lagi kemahiran dalam keusahawanan,” katanya.

Kampus INSKEN di Sabah ini dilengkapi ruang pejabat untuk kakitangan, bilik latihan, mempunyai empat ruangan kerja yang dilengkapi komputer dan mesin pencetak khusus untuk usahawan Sabah yang tiada kemudahan asas menjalankan perniagaan.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan Dan Koperasi (KUSKOP), Saraswathy Kandasami, Ketua Setiausaha KUSKOP, Dato’ Sri Suriani Dato’ Ahmad, Ahli Lembaga Pemegang Amanah INSKEN, Datuk Sham Shamrat Sen Gupta, Ahli Lembaga Pemegang Amanah INSKEN, Datin Dr. Syahira Hamidon dan Ketua Pegawai Eksekutif INSKEN, Muhd. Firdaus Azharuddin.

wartaoriental

About the author

Wa

Add Comment

Click here to post a comment