Home » Pencuci kereta tidak mengaku salah pukul isteri
Berita Am Jenayah

Pencuci kereta tidak mengaku salah pukul isteri


PETALING JAYA:
Seorang pencuci kereta mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, atas satu pertuduhan memukul isterinya, bulan lalu.

L Daneshwaran, 30, yang hadir ke mahkamah dengan memakai kemeja kuning, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibaca di hadapan Majistret Shahril Anuar Ahmad Mustapha.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa sengaja mendatangkan kecederaan dengan memukul S Kasturi, 29, di sebuah unit pangsapuri di Jalan 5/3 Bandar Puchong Jaya di sini pada 12.30 tengah malam, 29 Jun lepas.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya dan dibaca bersama Seksyen 326A kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara dua kali ganda tempoh maksimum bagi sabitan di bawah Seksyen 323 kanun serupa.

Semasa prosiding, Timbalan Pendakwa Raya, Farhanah Fuad Mohamad Faiz mencadangkan tertuduh diberi ikat jamin sebanyak RM6,000 dengan seorang penjamin.

“Pihak pendakwaan juga memohon agar dia dikenakan syarat tambahan iaitu dilarang mengganggu mangsa sehingga kes selesai,” katanya.

Bagaimanapun, peguam, Datin Raj Preet Kaur yang mewakili tertuduh, merayu agar kadar itu dikurangkan dengan alasan perlu menanggung keluarga.

“Dia perlu menanggung ibu bapa dan dua anak yang berusia tiga serta dua tahun,” katanya.

Selepas mendengar permohonan daripada kedua-dua pihak, Shahril Anuar membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin berserta memenuhi syarat tambahan yang dicadangkan oleh pihak pendakwaan.

Mahkamah menetapkan sebutan semula kes pada 14 September depan.

Sinar Harian

About the author

Editor SBN

Add Comment

Click here to post a comment