Site icon Sabah Baru News

Dua lelaki pakai baju TM diberkas, curi kad sistem TM

Antara barangan yang dirampas oleh polis daripada suspek yang terlibat dalam kes kecurian kad sistem Telekom Malaysia (TM) di Slim River, pagi semalam.

MUALLIM: Polis berjaya memberkas dua lelaki yang terlibat dalam kes kecurian kad sistem Telekom Malaysia (TM) di Slim River, dekat sini, pagi semalam.

Ketua Polis Daerah Muaalim, Superintendan Mohd Hasni Mohd Nasir berkata, kira-kira jam 11 pagi, anggota polis yang melakukan tugas rondaan cegah jenayah di Pekan Slim River telah ternampak dua lelaki yang memakai baju berlogo TM sedang membuka kabinet kad sistem TM berhampiran stesen minyak Petron.

Menurutnya, apabila polis cuba menghampiri, kedua-dua suspek terus melarikan diri dengan sebuah kereta jenis Honda Accord yang menggunakan nombor pendaftaran palsu.

“Polis terus bertindak mengejar kereta tersebut dan berjaya menahan suspek di tepi Jalan Ibrahim Mohd Dom,” katanya dalam kenyataan di sini.

Menurutnya lagi, hasil pemeriksaan di dalam kereta yang dinaiki suspek, telah menjumpai 21 unit kad sistem TM pelbagai jenis dan peralatan yang digunakan untuk mengumpil kabinet.

Katanya, pihak polis turut merampas dua helai baju berlogo TM dan helmet keselamatan yang dipakai kedua-dua suspek

Mohd Hasni berkata, hasil soal siasat awal yang dijalankan, kedua-dua tangkapan berumur 37 dan 42 tahun yang berasal dari Shah Alam dan Petaling Jaya.

Menurutnya, salah seorang suspek pernah ditangkap sebelum ini di Klang dan telah dituduh di Mahkamah Majistret Tanjung Malim pada Ogos lalu.

“Dengan tertangkapnya kedua-dua suspek ini, pihak polis berjaya menyelesaikan sembilan kes kecurian kad sistem TM dalam daerah Muallim yang melibatkan kerugian RM350,530,” ujarnya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan.

AWANI

Exit mobile version