Home » Bas ekspres rempuh treler, 16 penumpang cedera
Berita Am Berita Dalam Negara

Bas ekspres rempuh treler, 16 penumpang cedera

Seramai 16 penumpang cedera ringan apabila bas ekspres dinaiki mereka merempuh sebuah treler di KM179.2 Lebuh Raya Utara-Selatan (arah utara) di sini pagi tadi. – Gambar BERNAMA

JASIN: Seramai 16 penumpang cedera ringan apabila bas ekspres dinaiki mereka merempuh sebuah treler di KM179.2 Lebuh Raya Utara-Selatan (arah utara) di sini pagi tadi.

Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jasin Bestari. Pegawai Bomba Kanan II Azman Md Dawam berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira 3.57 pagi dan seramai 17 pegawai serta anggota daripada BBP Jasin Bestari dan Tangkak digegaskan ke lokasi.

“Sejurus tiba di tempat kejadian, anggota bomba mendapati sebuah bas ekspres membawa 27 penumpang telah melanggar sebuah treler membawa muatan barangan kitar semula.

“Kejadian tidak membabitkan kemalangan jiwa dan kesemua 16 penumpang itu telah diberi rawatan awal,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Jasin, DSP Mispani Hamdan berkata, kesemua penumpang terlibat adalah warga Singapura dan bas tersebut dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Beliau berkata, bas ekspres dipandu lelaki berusia 42 tahun itu dipercayai hilang kawalan dan melanggar belakang treler berkenaan di lorong paling kiri.

Katanya, kemalangan itu sedang disiasat lanjut mengikut Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. – BERNAMA

AWANI