Home » Kerajaan harus menangani ISU SEBENAR – Tindakan perlu dibuat
Politik Sudut Pandangan

Kerajaan harus menangani ISU SEBENAR – Tindakan perlu dibuat

Mahathir berkata kerajaan harus mempertimbangkan untuk merangka semula sistem pendidikan semasa kepada sistem yang lebih baharu dan lebih konsisten bagi memastikan penyampaian pendidikan kepada pelajar negara kita kekal pada tahap yang tinggi.

Ketika kempen PRU15 berjalan, janji dan manifesto dilontarkan oleh semua parti politik untuk meyakinkan pengundi Malaysia untuk mengundi parti masing-masing.

Janji-janji ini wujud dalam bentuk harapan untuk rakyat kita, kerana kehidupan rakyat kita sejak beberapa tahun lalu adalah sukar dan mencabar akibat pandemik yang tidak dijangka melanda dunia pada akhir 2019.

Sejak ia telah diputuskan, kerajaan sekarang yang sedang memerintah Malaysia adalah kerajaan campuran.

Gabungan itu telah menimbulkan pelbagai kebimbangan kepada rakyat negara ini kerana ia menimbulkan persoalan, manifesto parti mana yang kerajaan kini akan patuhi dan bagaimana mereka boleh menangani manifesto yang bertembung antara satu sama lain?

Walaupun mungkin ada pihak yang tidak berpuas hati dan mengatakan bahawa kerajaan sekarang baru sahaja memulakan pemerintahan mereka ke atas negara kita, saya percaya bahawa kita mesti membalas dan mengingatkan kerajaan tentang isu-isu yang menyebabkan penderitaan kepada rakyat negara kita.

Tindakan mesti diambil secepat mungkin untuk memastikan kehidupan rakyat dapat diselamatkan, memandangkan keseksaan yang telah mereka lalui.

Kerajaan harus mempertimbangkan untuk merangka semula sistem pendidikan semasa kepada sistem yang lebih baharu dan lebih konsisten bagi memastikan penyampaian pendidikan kepada pelajar negara kita kekal pada tahap yang tinggi.

Malaysia telah menjadi taman permainan yang kontroversial dari segi ketidakadilan kaum dan kewangan dalam hal pendidikan. Kebanyakan individu memenuhi kerusi universiti tanpa disemak secara menyeluruh dari segi latar belakang mereka.

Ini amat mendukacitakan kerana ia menghalang peluang mereka yang memerlukan untuk meneruskan pengajian tinggi dan mendapat peluang untuk mendapatkan pekerjaan yang stabil dengan gaji yang lebih baik.

Sukatan pelajaran rendah dan menengah adalah topik yang boleh dipertikaikan, dari segi proses penilaian kemahiran dan pengetahuan yang diperoleh. Sejak UPSR dan PT3 dirobohkan, tiada perbincangan yang dimulakan mengenai masa depan pelajar muda kita.

Apakah langkah yang melayakkan mereka memasuki sekolah berasrama penuh? Adakah langkah-langkah ini adil? Mengapa soalan-soalan ini tidak dijawab?

Selain itu, kekurangan penglibatan dari segi kehidupan, terutamanya aspek kewangan rakyat mungkin menjejaskan keyakinan rakyat terhadap kerajaan.

Apabila diumumkan bahawa Bajet 2023 akan disemak oleh kerajaan, perasaan yang membimbangkan mula tersebar dalam kalangan rakyat kerana ia menimbulkan ketidaktentuan kepada rakyat.

Saya benar-benar percaya bahawa rakyat tidak perlu diseksa lagi dengan pemanjangan perbincangan bajet 2023 kerana mereka akan terjejas secara langsung.

Kerajaan sudah tentu harus memberi jawapan dan arahan yang sewajarnya kepada rakyat untuk memastikan ketenangan dalam kalangan perniagaan dan kestabilan ekonomi negara kita.

Terdapat lebih banyak persoalan yang boleh dilontarkan kepada kerajaan sekarang berhubung penglibatan mereka dalam kehidupan rakyat, khususnya.

Segala-galanya adalah kenyataan semata-mata, tetapi kerja dan tindakan sebenar masih belum tiba.

Sebagai pembangkang, kita tunggu. Rakyat negara ini juga begitu. Kami memerhati dan menunggu dengan sabar.

* Penulis adalah Mahathir Hj Mohd Rais . Beliau ialah Ketua Penerangan PN Wilayah. Tulisan ini adalah pandangan beliau dan tidak semestinya mencermin Sabah Baru News

About the author

JABT

Add Comment

Click here to post a comment